Upozorňujeme zákazníkov, že v súčasnosti doba dodania domčeka môže byť až 4 týždne.

Ako postaviť záhradný domček v zime

Ako každý isto tuší, bez určitých limitov sa stavanie záhradného domčeka v zime nezaobíde. Z mojich skúseností dávam pár tipov, ktoré vám môžu prácu zjednodušiť a aspoň trocha spríjemniť. Pre tých, ktorých ani zima neodradí, dúfam, že rady aspoň trochu pomôžu. 

Snehovy4

Ošetrenie/ochrana dreva je určite jedna z najdôležitejších vecí, ktoré predlžujú životnosť celého záhradného domčeka a jednoznačne prispievajú aj k dlhodobej estetike. Nie všetky prípravky na to určené však je nevyhnutné naniesť hneď v prvej fáze stavania domčeka. Práve zima je obdobie, kedy je výhodnejšie niektoré prípravky vynechať, respektíve odložiť na neskôr.

Impregnácia je naopak dôležité aplikovať ešte pred samotným postavením, či zmontovaním záhradnej stavby. Má samozrejme svoje limity pri aplikácii, ale treba si uvedomiť, že napríklad pri domčekoch s podlahou, sa už po postavení domčeka jednoducho k niektorým častiam nedostanete. Urobte teda všetko pre to, aby ste minimálne rám podlahy a podlahu naimpregnovali.

Spomínané limity pre aplikáciu je teplota uvádzaná výrobcom, väčšinou je to od +10 do +30°C. Niektorí výrobcovia majú ako spodnú hranicu +5 stupňov. Zo skúseností niektorých spracovateľov dreva a majstrov „krovárov“, je však možné drevo impregnovať už nad bodom mrazu. Veľmi záleží na vlhkosti dreva, čím vlhkejšie drevo, tým menej impregnácie nasaje, čo sa s nižšou teplotou ešte zhoršuje. Len pre upozornenie, existujú aj bezfarebné impregnácie, ktoré neskresľujú farbu dreva a následného farebného náteru.

Nátery, ako napríklad lazúry majú teplotné limity pre aplikáciu +15 až +35°C. Ideálna teplota je +20 až +25 stupňov. A zároveň dobre vetrané prostredie. Čo sa v zime skutočne ťažko, pre bežného smrteľníka, dá splniť. Náter (farebný) je preto lepšie jednoducho odložiť na teplejšie počasie, ideálne s miernym vánkom, slniečkom, kvalitným štetcom čo nepúšťa vlasy, s kamošmi ... atď. 

Podklad pre domček, ak staviame v zime, by mal byť samozrejme bez snehu, ešte lepšie suchý. Ako však zabezpečiť aj najbližšie okolie „stavby“, aby ste si nepreniesli napríklad blato či sneh na podklad? Riešením je urobiť si cestičku, napríklad zo starých dosák, starého koberca, ale veľmi sa nám osvedčila napríklad záhradkárska geotextília. Je lacná, kúpite ju aj v rolke s metrovou šírkou a hlavne ju môžete využiť na jar, napríklad do záhonov. Zaťažte si ju, aby ste ju pri chôdzi „neťahali“ za sebou. Okrem lepších podmienok pre prácu, vám geotextília, aspoň do určitej miery, chráni napríklad aj trávnik. Pretože aj mierne zamrznutý trávnik sa pri viac násobnom prejdení začne meniť na blato.

Pri samotnej stavbe domčeka tu máme jeden dobrý tip od majstra aby vám nezamrzli ruky – skráťte čas bez rukavíc na minimum. Ak je to možné, prichyťte si skrutky na jednotlivé časti domčeka vopred (bez rukavíc). Samozrejme nemáme na mysli v jednom momente na všetky časti, pretože len ťažko sa odhadne správne umiestnenie všetkých skrutiek dopredu. To znamená, niekoľko častí si takto „predpripravte“, následne môžete časti spájať do-skrutkovaním aj v rukaviciach. Pretože v rukaviciach zobrať skrutku, priložiť na správne miesto a nenatočiť si rukavicu pri skrutkovaní na „šrób“, je fakt umenie. Ale doskrutkovať, je bez problémov. Riešením je aj odstrihnúť na ľavej rukavici časť ukázováka a prostredníka (u pravákov). Ak však bude výraznejšie pod nulou a montáž potrvá viac ako hodinu, vlastne Vám už bude skoro jedno, či striháte rukavicu, alebo aj prst, skoro nič neucítite. :o)

Pozor, pri určitej necitlivosti prstov treba mať stále na pamäti, že keď vyskrutkuvávate, skrutka sa trením v dreve zohrieva či je vonku mráz alebo teplo. Nech nemáte po práci na prstoch vytetovaný červený závit.

Prvú noc je užitočné namontované dvere nechať pootvorené. A to z toho dôvodu, že jednak drevo, jednak samotná drevostavba, trochu pracuje a zmena teplôt a vlhkosti to len zvýrazňujú. Na druhý deň jednoducho dvere prispôsobíte pohodlnému otváraniu bez toho, že by ste ich museli nasilu otvárať, alebo demontovať a následne znovu osádzať. V prípade ak je strešnou krytinou asfaltový šindeľ, pripravte si teplovzdušnú pištoľ. V častiach, kde bude treba šindeľ ohnúť (a nezlomiť), sa vám to zíde. A keď to máte po ruke, zohrejte si aj tie časti, ktoré budete rezať. Ide to lepšie.

Práci zdar.

Michal Zelman